benefits of cucumber skin care

benefits of cucumber skin care Краставица е притаен лоза што корени во земјата и расте trellises или други придружни рамки , на обвивката околу поддржува со тенки, незапирливото ластари. Краставици се научно познат како Јас се викам sativus и припаѓаат на иста ботаничка фамилија како дињи.

Краставици се одгледуваат за јадење свежи или зачувување како кисели краставички. Тие созреваат побрзо и се најдобро одговара на поголем градини. Краставици содржи повеќето од витамини ви се потребни секој ден, само една краставица содржи витамин Б1, витамин Б2 , витамин Б3, витамин Б5 , Витамин Б6 , фолна киселина , витамин Ц, калциум, железо, магнезиум, фосфор , калиум и цинк .
Предности на Краставици
Предности на Краставици


Краставици се лесни да расте , ако им даде добра земја , со полно сонце и доволно влага , и да чекаат за времето да се загрее пред садење. Краставици широко одгледува храна ни дава уникатна комбинација на хранливи материи. Еве една кратка листа на импресивен здравствени придобивки кои краставица носи :

    промовира варење
    Го олеснува болки во зглобовите (артритис / гихт)
    го намалува холестеролот
    Помагала во weightloss
    бори рак
    Rehydrates и remineralizes телото
    спречува главоболки
    Висока содржина силициум диоксид за свилен коса
    лечи дијабетес
    Го контролира крвниот притисок

Краставица, со кора , суровини
Хранливата вредност на 100 g ( 3,5 мл )

    Енергија: 65 kJ ( 16 kcal)
    Јаглехидрати : 3,63 g
        Шеќери : 1.67
        Диететски влакна : 0,5 g
    Маст : 0,11 g
    Протеини: 0,65 g
    Вода: 95,23
    Тиамин ( vit. B1 ) : 0.027 mg ( 2 % )
    Рибофлавин ( vit. B2) : 0,033 mg ( 3 % )
    Ниацин ( vit. B3 ) : 0.098 mg ( 1 % )
    Пантотенска киселина ( B5 ) : 0,259 mg ( 5 % )
    Витамин Б6 : 0,04 mg ( 3 %)
    Фолати ( vit. Б9 ): 7 мг (2%)
    Витамин Ц : 2,8 mg ( 3 %)
    Витамин К : 16.4 мг (16%)
    Калциум: 16 mg (2%)
    Железо: 0,28 mg (2%)
    Магнезиум : 13 mg ( 4 % )
    Манган : 0,079 mg ( 4 %)
    Фосфор : 24 mg ( 3 %)
    Калиум: 147 mg ( 3 %)
    Натриум : 2 mg ( 0 % )
    Цинк : 0,2 mg ( 2 % )
    Флуорид : 1,3 мг

Краставици може да се sautéed и служи топло со малку сецкани копра како гарнир . Покрај тоа, краставица може да се јаде директно исти како и обичните овошје. За секојдневна исхрана, исто така, може да се обидете лимон вода.

. Bookmark the permalink.

Leave a Reply